Allt om lås och låssmeder

Har du ordning och reda på dina nycklar?

I en familj med barn och ungdomar som har sina egna nycklar kan det lätt bli så att man tappar kollen på nycklarna. Det är viktigt att se över de nycklar som finns till hemmet och var de är. Dessutom är det ju inte dumt att ha kopior då en nyckel försvinner tillfälligt.

Ett bra nyckelskåp med kodlås är smart att ha hemma. Det gör att de viktigaste nycklarna alltid finns på en plats som alla kommer åt. Men det kan ju ändå vara så att nycklar kommer på villovägar och då spelar det ingen roll hur bra dörren är. En tjuv som kommer åt en nyckel tar ju sig in utan spår och då kan det bli mycket svårt att få ut något på försäkringen för inbrottet.

Var är alla dina nycklar?

Ställ dig själv denna fråga och se om du har svaret. När du inser att det har gjorts en hel del kopior och att du inte ens vet var alla dessa är kan det vara dags att byta lås och nyckel. Detta särskilt om du fick nyckeln med huset och den har använts av tidigare ägare.

Bra med nycklar som har kopieringsskydd

När du byter nycklar är det klokt att välja varianten som har kopieringsskydd. Det betyder att bara du kan göra en kopia. Du måste visa ID-kort för att kunna göra en ny nyckel till huset. Kom ihåg att du kanske vill sätta in omvända lås med särskilda nycklar för att göra det svårare att komma ur huset.

När du ändå väljer att uppdatera med nya lås och nycklar är det dags att se över husets säkerhet och göra det lika svårt för tjuven att ta sig ur huset som det är att ta sig in i det.