Allt om lås och låssmeder

Lås i en usel dörr kan vara värdelösa

Det är inte sällan så att tunga grindar har massiva lås. Men när du kikar lite på hur grinden är byggd inser du att det bara är att dra upp haken och flytta grinden lite utåt eller inåt för att få upp den. Låset blir då helt värdelöst. Lite samma sak är det med dörrar och det ska du tänka på.

En gammal dörr som du i stort sett kan plocka av blir inte säkrare med det allra senaste låset. Det är bara löjligt att ha ett nyckelskåp för att skydda nycklarna till dörren som man kan lyfta ur gängorna. Här blir det ju heller inte svårt att ta sig ur hemmet då dörren forceras så snart som tjuven kliver på.

Äldre dörrar har brister

En äldre dörr kan ha gångjärn såväl som spanjoletter som inte håller måttet. Det är den här typen av dörrar som tjuvar lätt bryter sig in i med hjälp av en kofot eller annat brytverktyg. Det går snabbt och karmarna ger vika utan att det låter särskilt mycket.

Om du ändå vill behålla dörren

Om du ändå tänker att du byter låset på den äldre dörren och låter detta vara kan du göra andra saker för att säkra ingången. Du kan till exempel använda hakregel som sitter över dörr och karm. Då blir det mycket svårare att forcera dörren trots att den är gammal.

Men om du tänker byta lås bör du fundera lite på om det inte är dags att även byta dörr för att verkligen säkra ditt hem mot tjuvar.